Loading...

About Akin Budakoglu

I work for an urban furniture design company Budero as a product developer. Budero's design approach always demands more from its staff. Even if we are making a product that is very simple and often made by different people, we think about what extra value we can add to it. In doing so, we constantly simplify operations. In-office communication, communication with customers, business perspective, etc. We believe it should be lean. Because we believe that a correct design is achieved by simplifying, not adding.

Interview with Akin Budakoglu

Akin Budakoglu ("AB") interviewed on Tuesday, 6 June.

How did you become a designer?

AB : Birşeyler üretmek ve problemlere karşı çözümler düşünmek beni bu alanda tutuyor sanırım. Öte yandan hedef kitlemiz insanlar olduğundan sosyoloji, coğrafya ve kültürler ile çalışmak çok keyifli.

What are your priorities, technique and style when designing?

AB : Her yeni projeyi 3 aşamada ele alıyoruz. Bunlar konsept tasarımı, ürün geliştirme ve uygulama projesidir. Konsept tasarımında eskizler üzerinde beyin fırtınaları yapar, seçenekleri tartışırız. Ürün geliştirme aşamasında genellikle CAD programları devreye girer ve tüm detaylar ele alınır.

Which emotions do you feel when designing?

AB : Genellikle sürecin tamamını bir bütün olarak düşünürüm, bütün aşamaları programa paralel şekilde yönetmek ve sonuca gitmek kesinlikle heyecan verici.

What particular aspects of your background shaped you as a designer?

AB : Detaylara dikkat etmek, hatta takılmak, Görselliğe ve renklere anlam yüklemek, Çevredeki problemlerin farkına varmak aklıma gelenler. Normal şartlarda bir insan için obsesif bozukluk olabilirken, tasarım için birer avantaja dönüşebiliyorlar.

What is your growth path? What are your future plans? What is your dream design project?

AB : Kesinlikle değer üretmiş, insanların hayatlarına dokunmuş birisi olarak hatırlanmak güzel olurdu. Gelecekteki büyük projeler yerine yarını, bugün düşünerek yarının ihtiyaçlarını ve problemlerini çözmek için girişimlerim var. Belki bunları daha büyük kaynaklar ile daha somut olarak yapmayı isteyebilirdim.

What are your advices to designers who are at the beginning of their career?

AB : Multi-disipliner yerine belirli konularda uzmanlaşmış tasarımcıların daha başarılı olduklarını düşünürüm. Bu sebeple ilgilerini çekecek alan ve disiplinleri keşfetmelerini tavsiye edebilirim. Ayrıca tasarım operasyonlarında başkalarının ne düşündüğünden çok kendi düşüncelerini dikkate almaları ve işlerine gerçekten saygı duymaları önemli olacaktır.

You are truly successful as a designer, what do you suggest to fellow designers, artists and architects?

AB : Güzel soru. Çok çalışma ve doğru çalışma kavramları artık kişiselleştirilmiş şeyler. Herkes kendi sınırlarını ve yetilerinin farkında. Ancak kesinlikle işe saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum, bu benim için başarının başlangıcıdır. Ayrıca kimyası tutmuş bir ekip ve iş paylaşımı kesinlikle kariyer süresince deneyimlenmelidir.

What is your day to day look like?

AB : Bir ekip yöneticisi ve şirket sahibi olarak güne toplantılar ile başlarım. Eğer çok yoğun bir gün değilse operasyonlar içerisinde yer alırım, onun dışında sadece beyin fırtınaları, brifler ve kritikler için zaman ayırabiliyorum artık. ekibin gün içerisinde gerçekten heyecanlandıran bir ürün geliştirme ortaya koyduğunu düşünürsem, onun nereye gideceğini hayal etmek çok keyiflidir. Şu an çok gururluyum ki, bu satırları yazmama sebep olan tasarım da bir zamanlar eskiz üzerindeyken aynı şeyleri hissetmiştim.

How do you keep up with latest design trends? To what extent do design trends matter?

AB : Trendleri takip etmediğim söylenemez ancak çok da kulak asmam. Benim için önemli olan müşteri isteği ile kullanıcı faydası arasındaki noktanın beni tatmin edip etmemesidir. Eğer herşey yolunda giderse herkesi memnun eden bir iş ortaya çıkar, gitmez ise bulana kadar aramak gerekir.

How do you know if a product or project is well designed? How do you define good design?

AB : Güzel soru, sanırım gözlerimin ve hislerimin bu konuda geliştiğini söylemem gerekiyor. Belli bir tecrübeden sonra gerçekten iyi bir tasarımı üzeri çamurla kaplı olsa da görüyorsunuz yada bir kutunun içinde saklı olsa da hissediyorsunuz. Dolayısı ile görsel bütünlük önemli ancak ergonomi ve işlevsellikte önemsiz şeyler değiller.

How do you decide if your design is ready?

AB : Bunu gerçekten hissediyorsunuz bazı zamanlarda. Hiçbirşeyin mükemmel olmadığı gerçeğine inanıyorsanız, basitlik arayışı sizi güvenli bir sona götürecektir. İyinin düşmanı her zaman daha iyisidir :)

What is your biggest design work?

AB : Ekibim ile baştan yapılmış planına uygun bir şekilde devam ederek son bulmuş tüm projeler benim için başarı hikayesidir. Bunların sadece bir kısmı tasarım yarışmalarına gönderiliyor ve ödül alabiliyor. Göndermediklerimizin de bir potansiyel barındırdığını düşünürsek ölçüt ödül kazanmak anlamına gelmiyor.

Who is your favourite designer?

AB : Tasarımı basitlik ve servis üzerine konumlandırması sebebi ile Steve Jobs sanırım.

Would you tell us a bit about your lifestyle and culture?

AB : Türkiye de doğdum ve burada yaşıyorum. Türklerin yaratıcılık yoğun ve pratik gerektiren işlerde yetenekli olduğunu düşünürüm, bunu doğru bir planlama ile birleştirdiğinizde sonuçlar iyi oluyor. İlham alınan kültür konusunda ise orta ve kuzey avrupa her zaman ilgi çekici gelmiştir, bu bölgelere karşı çok ilgili olduğumu düşünüyorum.

Would you tell us more about your work culture and business philosophy?

AB : Bir vizyon uğruna ekip kurmayı ve yol almaktan büyük keyif duyarım. Ekibin aynı heyecan ve özveri ile hareket etmesi önemli bir kriter olduğunu düşünüyorum. Eğer iyi bir enerji yakalanırsa başarı çok zor olmaz.

What are your philanthropic contributions to society as a designer, artist and architect?

AB : Bu konuda kesinlikle aktifim. Şöyle ki firmamızda yeni ve öğrenci tasarımcıların staj yapmalarını önemsiyoruz, ücretsiz mentörlükler sunuyoruz. Tecrübeli meslek sahiplerinin bilgi ve deneyimlerini yeni kişiler ile paylaşması bence bir erdem, ve bunu yapmak beni mutlu ediyor diyebilirim.

What positive experiences you had when you attend the A’ Design Award?

AB : İlk ödülüm değildi, muhtemelen sonuncu da olmayacak. Burada mutlu eden en büyük şey yaptığın işin seni hiç tanımayan, aynı dili konuşmadığın ve belki de hiç tanımayacağın insanlar tarafından takdir edilmesi sanırım.

Akin Budakoglu Profile

Risefit Outdoor Fitness

Risefit Outdoor Fitness design by Akin Budakoglu

1

Featured Works

1

Questions Asked

1

Replies Given

1

Letters Typed
Previous Designer

Takatoku Nishi

Next Designer

HE LIU

Good Design Deserves Great Recognition
Magnificent Designers Motto

Featured Designs by Other Designers

Discover and learn more about exceptional award-winning design works.

Also Discover

We are very pleased to share with you the following incentives, platforms and websites that could help you discover more great designs from magnificent designers worldwide.

Inspiration

Awarded Designs

Discover award-winning designers from greatest designers worldwide.

Read more..

Interviews

Design Interviews

Read interviews with World's leading designers regarding their works.

Read more..

Networking

World Design Consortium

Find great designers, artists, architects and agencies to work with.

Read more..

Resource

World Design Rankings

Discover the greatest designers and architects from different countries.

Read more..

Join Us

Do you have great designs? Are you a magnificent designer? We would be honoured to feature your original designs and promote your profile.